Rozwój Integracji kampusu PWSIiP nabiera kształtów - [VIDEO]

  • 09.09.2021, 15:39 (aktualizacja 09.09.2021, 15:57)
  • Tylko dobre informacje
Rozwój Integracji kampusu PWSIiP nabiera kształtów - [VIDEO]
W foye budynku PWSIP w Łomży otwarta została wystawa prac konkursowych na koncepcję rozbudowy i adaptacji budynków Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży, w ramach rozwoju i integracji kampusu przy ul. Akademickiej w Łomży.

Zwycięska praca Bogumiła Kidziaka z Warszawy zakłada połączenie głównej siedziby PWSIiP z biurowcem w bezpośrednim sąsiedztwie poprzez budowę przeszklonego łącznika. W przyszłości to tam przeniesie się centrum uczelni. Dwupoziomowy budynek o lekkiej, przejrzystej konstrukcji, będzie pełnił rolę atrium – głównego miejsca spotkań, wypoczynku. Pierwszy poziom zostanie przeznaczony na dydaktykę, drugi – na co dzień jako hol główny, będzie wykorzystywany na organizację wydarzeń, uroczystości, wykładów. Dzięki mobilnym ścianom można tam wydzielić salę wielofunkcyjną, z rozsuwaną widownią na ok. 200 miejsc. 

- Werdykt był jednogłośny – mówi dr Janusz Grycel, przewodniczący sądu konkursowego. - Przestrzeń związana z budynkami edukacyjnymi zmienia się. Ten budynek jest wyrazem tej tendencji łączenia, przenikania się przestrzeni wielofunkcyjnych, które dają możliwość równocześnie nauki i rekreacji. Ten budynek ma szansę stać się ikoną architektury, nie tylko miasta czy regionu, ale i Europy.

- Projektując chciałem nawiązać do regionu – opowiada Bogumił Kidziak. – Pojawiają się tu ślady meandrów Narwi, sklepienie z liści, element podobny do plecionego kosza, nawiązujący do kultury ludowej. To jest dla mnie wyzwanie, ale im trudniej, tym projekt może być lepszy.

Biurowiec za główną siedzibą zostanie przeznaczony głównie na sale dydaktyczne oraz pomieszczenia dla administracji i wykładowców. Oba budynki zyskają jednolity wygląd – wyrównana zostanie ich wysokość i kolorystyka (jasna szarość), która nawiąże też do stylu pozostałych budynków kampusu przy Akademickiej 1. Efekt ujednolicenia elewacji osiągnięty zostanie też przez jednorodną ramę kompozycji pomieszczeń w szczytowej elewacji. Jako materiały wykończeniowe zaplanowano beton, drewno, szlachetny tynk. Zaproponowana koncepcja ma bardzo nowoczesną, efektowną formę.

Zmieni się też otoczenie uczelni. W północnej części terenu pozostanie parking, zmodernizowana zostanie jego nawierzchnia (pokrycie kostką granitową) oraz system oświetlenia (zastosowane panele fotowoltaiczne, proponuje się stację ładowania samochodów elektrycznych). Teren zostanie obsadzony szpalerami drzew. Parking może być okazjonalnie w połączeniu z niższym poziomem łącznika stanowić całość wykorzystywaną np. na targi, wystawy, imprezy okazjonalne.

Południowa część działki będzie przeznaczona na ogród – łąkę. Planuje się utworzenie nowych ciągów zieleni łączących budynki kampusu. Zieleń pojawi się też na dachu adaptowanego biurowca, a także w otoczeniu - w skrzyniach i donicach, z pasieką uli i miejscami do wypoczynku, systemem retencji wody i ogrodami deszczowymi. Powierzchnie na zewnątrz mają przepuszczać wodę, a kompozycje roślinne dobrane zostaną tak, aby były przyjazne owadom, zwłaszcza zapylającym.

- To będzie fajne miejsce nie tylko dla uczelni, ale i miasta – podkreśla prof. Dariusz Surowik, rektor PWSIiP w Łomży. - Realizacja zależy od tego, jak szybko będzie przygotowana dokumentacja, liczę że będzie to rok. Środki wstępnie mamy zabezpieczone, ale będziemy też ubiegać się o dofinansowanie. Chcemy z pracami budowlanymi wejść w przyszłym roku, zależy nam, aby to się zadziało jak najszybciej.

Na parterze budynku uczelni przy Akademickiej 1 do końca października można oglądać zwycięską i pozostałe prace konkursowe.

Tylko dobre informacje

Zdjęcia (1)

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu _______. _________ z siedzibą w ________ jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe